Tudtad? Háziállatod meggyógyíthat! Így lehetsz egészséges a kedvenceddel!

Tudtad? Háziállatod meggyógyíthat! Így lehetsz egészséges a kedvenceddel!

4,390 olvasta

Akinek van háziállata biztosan egyet ért azzal, netán már meg is tapasztalta, hogy a kedvencek gyógyító hatással bírnak. Megtöltik szeretetükkel otthonainkat, összehozzák a családot, és a legújabb kutatások szerint az egészségünkre is vigyáznak.

Florence Nightingale, angol ápolónő, akinek nevéhez fűződik a modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformja, már 1860 kijelentette: „Egy kis házi kedvenc társasága rendkívül jó hatással van a páciensek közérzetére, főként azokéra, akik régóta valamilyen krónikus betegségtől szenvednek.” Ezzel a szerető gazdik ma is tisztában vannak, és a tudomány szakemberei most is azon dolgoznak, hogy kiderítsék, milyen jótékony hatással vannak az emberi szervezetre a háziállatok.

Egy, az American Journal of Cardiology szaklapban közzétett tanulmány szerint nagyobb eséllyel élték túl a szívinfarktust azok a személyek, akik kutyatulajdonosok voltak, mint akiket nem várt odahaza egy édes négylábú. Egy másik kutatásban pedig azt figyelték meg, hogy egy házi kedvenc megléte, beszerzése fél év alatt képes a magas vérnyomást lecsökkenti, szabályozni. Arra is fény derült, hogy a macska dorombolása is nyugtató hatással bír, enyhítheti az izomfájdalmat, megszüntetheti a gyulladásokat és csökkentheti a káros stressz szintjét is.

Tudtad? Háziállatod meggyógyíthat! Így lehetsz egészséges a kedvenceddel!

Hogyan javítsunk egészségi állapotunkon, a házi kedvencek segítségével?

1. Beszéljünk hozzájuk

Ez segít abban, hogy kimondjuk azokat a dolgokat, amelyek a lelkünket nyomják. A cicánk, kutyánk, papagájunk nem fog ítélkezni felettünk, egyszerűen csak „végighallgat”, megértéssel viszonyul. Ezáltal nő a biztonság- és komfortérzetünk.

2. Simogassuk őket

Nem is gondolnánk, de egy állat simogatása, cirógatása csökkenti a stresszt és hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Ezt tudományosan igazolták. A vérnyomás és az idegesség is mérséklődik, ha egy puha bundást megérintünk.

Tudtad? Háziállatod meggyógyíthat! Így lehetsz egészséges a kedvenceddel!

3. Játszunk az állatokkal

A játék egy olyan ősi ösztön, ami még az emberben is megtalálható, így nincs is annál jobb érzés, mint egy jó, önfeledt játszadozás a házi kedvenccel. Persze, ha az is akarja. Ilyenkor a boldogság hormonnak is nevezett oxitocin szabadul fel, így az öröm mellett javul a bizalomérzetünk is, amely a családi életünkre is kihatással van.

4. Bánjunk úgy velük, mintha családtagok lennének

Szinten egy tanulmányban számoltak be arról, hogy azok a személyek, akik érzelmileg is kötődtek házi kedvenceikhez, úgy kezelték a kis jószágokat, mint a családtagjukat, több pozitív egészségi hatásban volt részük, mint akik nem így viselkedtek kedvencükkel.

Tudtad? Háziállatod meggyógyíthat! Így lehetsz egészséges a kedvenceddel!

5. Sportoljunk, mozogjunk velük

A testmozgás során is jó, ha van társaságunk, és miért ne vinnénk magunkkal a nagy mozgásigénnyel rendelkező kutyánkat is szaladni. Sok esetben a háziállatok, főként az ebek, motiváltabbá tesznek.

forrás: kiskegyed

Mi a véleményed?